Almôndega de lentilha / Sopa

Eu não tenho medida para essa receita, mas cozinhei dois copos de lentilhas (depois de deixar de molho durante uma noite e um dia molhando e escorrendo a água, até aparecer um “narizinho” no grão germinado).

Depois escorri bem a água e coloquei temperos variados: sal, pimenta, ervas, fumaça em pó, etc.

Fui adicionando farinha de trigo integral aos poucos até dar liga e formar bolinhas firmes. Acho que foram 1 1/2 copos ou mais, mas não medi.

O importante dessa receita é cozinhar bem as almondegas. Na foto eu fiz uma sopa com:

  • Caldo de legumes (base)
  • Cenoura, abobrinha e batata picadas
  • Almôndegas

E cozinhei tudo junto.

Também dá para cozinha-las direto no molho de tomate. Ou no curry.

Eu faço várias bolinhas e deixo no congelador. Depois é só por direto no molho ou na sopa.

Se for fazer em forma de hambúrguer, acho que o ideal é também cozinhar e depois fritar. Acho que se for direto ao forno ou a frigideira pode ser que desmanche ou a farinha fique meio crua, não sei. Mas é uma receita muito versátil que rende bastante.

Opção 2 (ainda não testei) Turkish Vegan Lentil Meatball via:

  • 1 cup red lentils
  • 4 cups water
  • 1 and ½ cup fine bulgur
  • ½ cup olive oil
  • 1 large onion, finely chopped
  • 2 tablespoons tomato paste
  • 1 teaspoon cumin
  • ½ teaspoon black pepper
  • 1 teaspoon chili powder
  • 2 teaspoons salt
  • ¼ cup parsley, chopped
  • ¼ cup chopped green onions
  • 2 tablespoons lemon juice
  1. Wash the red lentils well and put them in a large pot. Pour water over them and bring them to a simmer uncovered on medium low heat. Let it simmer until lentils are tender.
  2. Once most of the water is gone, remove from heat and add in bulgur and cover. Let it sit for 10-15 minutes so that bulgur absorbs the rest of the water and gets tender.
  3. Meanwhile, in a small sauce pan, saute the chopped onion in the olive oil until golden. Add in tomato paste, cumin, black pepper and chili powder. Stir well.
  4. Transfer the sauted onion mixture into the bulgur and lentil mixture. Stir well and then transfer it into a larger bowl.
  5. Add in salt, parsley, green onions and lemon juice. Mix well with your hands. Taste and adjust the amount of salt to your taste.
  6. Line a serving platter with lettuce leaves or other herbs. Make your meatballs dipping your fingers into some extra olive oil so that it doesn’t get sticky and place them on the lettuce leaves. Repeat until all the mixture is finished.
  7. Serve them with extra lettuce leaves, herbs and pickles.